Werkplekonderzoek
Een werkplekonderzoek is bedoeld voor werknemers die fysieke klachten willen voorkomen, die al klachten hebben en hierdoor dreigen uit te vallen of die bezig zijn met een re-integratietraject.
Voor wie specifiek?
- Kantoormedewerkers
- Logistiekmedewerkers
- Productiemedewerkers
- Buitenwerkers
Advies en oplossingen door de ergo-specialisten van BuroVitaal
Bij BuroVitaal geven we jou als HR-manager of eigenaar op basis van onze analyses een advies op maat over de juiste instelling van de werkplekken van je werknemers. Ook onderzoeken onze ergo-specialisten welke ergonomische risico’s en knelpunten er zijn in het werk en adviseren we je over hoe je deze zo praktisch mogelijk kunt oplossen.
Navigeer direct naar het onderwerp waarover je meer wilt weten:
> Het werkplekonderzoek inhoudelijk
> Werkplekonderzoek kantoormedewerkers
> Werkplekonderzoek buiten-, logistiek- en productiemedewerkers
> Aangeboden vitaliteitstrainingen
Het werkplekonderzoek inhoudelijk
Ben je een HR-manager of eigenaar en merk je dat er steeds meer mensen uitvallen door fysieke klachten? In plaats van elke keer weer de symptomen van je werknemers te behandelen, is het beter om de oorzaak aan te pakken: de niet-ergonomische werkplek. En dat is waar BuroVitaal in beeld komt. Onze ergo-specialisten voeren (preventieve) werkplekonderzoeken uit en kijken samen met jou hoe de geanalyseerde problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.
Tijdens de uitvoering van een ergonomisch werkplekonderzoek krijg je als bedrijf inzicht in de ergonomische problemen. Op basis van onze verzamelde informatie, de uitgevoerde analyses en de Arbowetgeving maken we een zorgvuldige beoordeling over de risico’s op de werkplek die een negatieve werking hebben op de fysieke gezondheid van je werknemers.
Aan de hand hiervan is het mogelijk om het hele bedrijf te helpen en de knelpunten weg te nemen. Dit doen we onder andere door instructies te geven voor de juiste instelling van de werkplek, zodat er zo min mogelijk lichamelijke klachten optreden. Ook geven we trainingen en staan we je bedrijf bij in het nazorgtraject. Komt uit ons werkplekonderzoek de conclusie dat de bestaande werkplekken – voornamelijk voor kantoormedewerkers – helemaal niet ergonomisch ingesteld kunnen worden? We raden je dan ten zeerste aan om te investeren in ergonomische bureaustoelen, muizen, bureaus, et cetera.
Zo gaan we te werk:
- Stap 1: scan (rapportage analyse / foto / film)
- Stap 2: instructie op de werkvloer
- Stap 3: training bewustwording in groepen
- Stap 4: nazorg (2e scan / analyse / progressie)
Werkplekonderzoek kantoormedewerkers
Een juiste houding tijdens het werk is van essentieel belang om rug-, schouder- en nekklachten te verminderen en te voorkomen. Daarom biedt BuroVitaal een werkplekonderzoek aan voor kantoormedewerkers waarbij we kijken naar de meest ideale werksituatie voor iedere individuele werknemer. Onze ergo-specialisten bekijken de fysieke werkomgeving van de werknemer en maken een beoordeling op basis van de inrichting van het bureau, de hoogte van het bureau, de stand van het beeldscherm, de afstelling van de bureaustoel en de lichtinval op het beeldscherm. Ook kijken we naar de werkhouding en het gebruik van de muis.
In een uitgebreid rapport leveren we onze aanbevelingen en adviezen aan over de aanpassingen per werkplek. Indien mogelijk voeren we tijdens het werkplekonderzoek al een aantal snelle, ergonomische veranderingen door die de fysieke gezondheid van je werknemers direct ten goede komen. Sleutelwerk aan bureaus hoort hier nog niet bij, uiteraard wel in een latere fase van het onderzoekstraject.
Werkplekonderzoek buiten-, logistiek- en productiemedewerkers
Het werkplekonderzoek voor buiten-, logistiek- en productiemedewerkers ziet er heel anders dan het werkplekonderzoek voor beeldschermwerkers. Maar het resultaat is hetzelfde:
- Het verminderen van lichamelijke klachten
- Het oplossen van knelpunten op de werkvloer
Voor logistiek- en productiemedewerkers is het vooral van belang dat ze op de juiste manier kunnen tillen, duwen en trekken. Komt uit ons werkplekonderzoek de conclusie dat je werknemers niet goed weten hoe ze zo verantwoord mogelijk hun werk uit kunnen voeren? Een training op de werkvloer is dan meestal de beste oplossing.
Je werknemers leren tijdens de training goed om te gaan met hun lichaam. Dit houdt in dat ze onder andere te zien krijgen hoe ze de beschikbare hulpmiddelen zo optimaal mogelijk kunnen toepassen en hoe ze op de juiste manier kunnen tillen, duwen en trekken om rug-, nek- en schouderklachten door fysieke belasting te voorkomen.
Dit levert een werkplekonderzoek jouw bedrijf op
- Je krijgt inzicht in waar de mogelijke knelpunten zitten
- Je voorkomt en verhelpt lichamelijke klachten
- Je verlaagt het verzuimpercentage en bespaart zo kosten
- Je verbetert de algehele arbeidsomstandigheden van je werknemers
- Je bent actief bezig je werknemers fysiek gezond te houden en krijgt hierdoor als bedrijf een beter imago
Houd je medewerkers gezond door middel van trainingen en cursussen
Cursus Werkhouding verbeteren
Een goede afwisseling van statische en dynamische belasting voorkomt in veel werksituaties fysieke gezondheidsklachten. Om ervoor te zorgen dat iedereen verantwoord omgaat met zijn lichaam bij onder andere bureauwerk, geven we de cursus Werkhouding verbeteren. Door deze cursus te volgen voorkom je dat je rug-, nek- en schouderklachten krijgt.
De ervaring leert dat professionele aandacht voor de werkhouding van de werknemers in zijn geheel een positief effect heeft op de werkmotivatie. Deze aandacht zorgt er ook voor dat het ziekteverzuimpercentage daalt.
Training Goed leren tillen
Buitenwerkers, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers vragen dagelijks veel van hun lichaam. En door een slechte tiltechniek ontstaan heel makkelijk rugklachten. Tijdens de training Goed leren tillen gaan we uitgebreid in op de theoretische achtergronden van rugklachten en de attitude ten overstaan van rugpijn.
Boven het hoofd tillen of met een ingedraaid bovenlichaam tillen zijn vaak eerder regel dan uitzondering. Om ervoor te zorgen dat iedereen verantwoord omgaat met zijn lichaam en rugklachten voorkomt, geven we deze scholing.
Reactie van een tevreden klant op ons uitgevoerde werkplekonderzoek
BuroVitaal ondersteunt Euroma bij het voorkomen en de-medicaliseren van verzuim. Niet de beperkingen, maar juist de mogelijkheden van de medewerker worden centraal gesteld. De eigen verantwoordelijkheid en het belang van medewerkers bij blijvend gezond werken zijn belangrijk geworden.
Motivatie en vitaliteit spelen een grotere rol. Het gaat niet om minder afwezigheid, het gaat erom samen (leiding en medewerker) een vitale en betrokken arbeidsrelatie op te bouwen, waarbij de wederzijdse verwachtingen met plezier en energie worden ingevuld.
Of, om met Johan Cruijff te spreken: “Je gaat het pas zien als je het door hebt”
Marilou Pouwels, HR-manager Euroma Nederland
Veelgestelde vragen
Wat is een werkplekonderzoek?
Tijdens een werkplekonderzoek kijkt een specialist op het gebied van ergonomische werkplekken naar de werkomstandigheden van je werknemers. Op basis van analyses en de verkregen informatie stelt hij een rapport en adviezen op en kijkt hij samen met het bedrijf naar de mogelijkheden om de werkplekken ergonomisch te maken en eventuele knelpunten op te lossen. Dit heeft als gevolg dat het verzuimpercentage daalt en lichamelijke klachten in de toekomst voorkomen worden.
Wanneer is een werkplekonderzoek nodig?
Is het verzuimpercentage binnen je bedrijf of afdeling hoog en komt dit door de slecht ingestelde werkplekken? Of wil je een hoog verzuimpercentage veroorzaakt door niet-ergonomische werkplekken voorkomen? Dan is het van essentieel belang om een werkplekonderzoek te laten uitvoeren door een professionele partij. Op deze manier los je de problemen efficiënt op en voorkom je ook in de toekomst lichamelijke gezondheidsklachten bij je werknemers.
Is een werkonderzoek verplicht?
De uitvoering van een werkplekonderzoek is niet verplicht, maar wel verstandig als er sprake is van een hoog verzuimpercentage door lichamelijke klachten. Volgens de Arbowetgeving moet je als bedrijf wel zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving; hier valt de werkplek vanzelfsprekend ook onder.
Wat is een ergonomische werkplek?
Een ergonomische werkplek is een plek die 100% is ingesteld op de fysieke eisen van de werknemer. Hierdoor kan hij goed zijn werk doen zonder lichamelijke klachten te krijgen.
Waar moet ik op letten als ik een werkplekonderzoek wil laten uitvoeren?
Wil je een uitgebreid werkplekonderzoek binnen je bedrijf laten uitvoeren? Vraag er dan altijd één aan bij een organisatie waarbij gecertificeerde ergo-specialisten werkzaam zijn. Zo ben je verzekerd van de beste dienstverlening en zorg. BuroVitaal weet als geen ander hoe belangrijk een werkplekonderzoek is en daarom doen we er alles aan om onze dienstverlening zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij jouw behoeften.
Overige diensten voor meer vitaliteit op de werkvloer
PMO onderzoek
PMO-mobiel
Training
Workshops
Arbo
Kom meer te weten
over onze diensten
-
Vitaliteit volgens BuroVitaal
-
Een brede kijk op gezondheid en welzijn
-
De bijzondere belofte
-
Al onze diensten